Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Akár 4,5 százalékkal is nőhet idén a magyar gazdaság

888.hu, MTI

2021.05.13. 14:35

A magyar gazdaság kilátásai kedvezőek, a CIB Bank márciusi 4,1 százalékos előrejelzésével szemben akár 4,5 százalékkal is nőhet az idén a magyar gazdaság, és a jövő évi növekedés is a korábban közölt 4,7 százalék felett lehet.

 

Trippon Mariann, a pénzintézet vezető elemzője egy online sajtótájékoztatón kiemelte: a kedvezőbb kilátások a vártnál gyorsabb, az év közepére szinte teljesen megvalósuló nyitás hatását tükrözik.

A fejlett országokhoz hasonlóan az infláció emelkedése Magyarországon is probléma, erőteljes felfelé mutató kockázatok láthatók. Az év második felében és éves átlagos szinten is 4 százalék felett marad az infláció, jövőre pedig lassulhat a drágulás mértéke. Az elemző felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt két hónapban a Magyar Nemzeti Bank is elkezdte hangsúlyozni a kockázatokat, egyrészt a feltörekvő országokkal szembeni kockázat kerülését, másrészt a másodkörös inflációs hatásokat. Ugyanakkor emlékeztetett, hogy a jegybank szerint az infláció megugrása egyszeri sokk lesz.

A forint árfolyama az euróhoz képest a pénzintézet előrejelzése szerint továbbra is a 355–365-ös sávban marad; az elemző szerint ennek a sávnak az „alján ingadozhat”.

A növekedés szerkezetéről beszélve az elemző elmondta, hogy az ipar egészséges hozzájárulást fog biztosítani, és az év folyamán várhatóan a beszállítói feszültségek is enyhülnek.

„A legnagyobb javulás a nagy zuhanást elszenvedett szolgáltatói szektornál várható idén, a helyreállítás azonban a turizmus-vendéglátás területén hosszabb időt fog igénybe venni. A fogyasztás a gazdasági növekedésnél visszafogottabb mértékben, 3 százalék körül növekedhet idén” – jelezte az elemző. Arra is kitért, hogy

a gazdaságot idén és jövőre a költségvetés támogatni fogja, utána azonban a hiány visszafogására lehet számítani.

Trippon Mariann felhívta a figyelmet arra, hogy a Covid-problémán még nem jutott túl a világ, a gazdaságra nézve globális szinten kockázatot jelent az új mutánsok megjelenése. Az új esetszámok magas szinten platóznak világszinten, az oltásban élen járó országokban – Egyesült Királyság, Egyesült Államok, Magyarország – az úgynevezett nyájimmunitás elérését pedig ma már nem kínálati, hanem hajlandósági tényezők gátolják.

Az elemző újságírói kérdésre megjegyezte: amennyiben a piaci feltételek kedvezőek, sor kerülhet magyar devizakötvény-kibocsátásra.

Az államadósságon belül az utóbbi években jelentősen csökkent a deviza aránya, tehát bőven van mozgástér ebben a tekintetben”

– tette hozzá.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére