Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A számokat nem érdeklik Donáth Anna kampányszövegei

888.hu

2021.02.23. 17:00

A valóság rácáfolt Donáth Anna EP-képviselőre.

A múlt hétvégén Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője nagyot ment a Facebookon, elpufogtatta az összes kormányellenes lila mantrát.

Nézzük is meg: „Orbán Viktor rendszere látványosan megbukott: nem gazdagította a magyarokat, nem csökkentette a vagyoni és társadalmi különbségeket. Nem volt rá képes, mert embertelenségre és igazságtalanságra épült, hiába hazudja magáról, hogy felszámolja az egyenlőtlenséget.”

Most, hogy megismerkedtünk a Momentum álláspontjával, ismerkedjünk meg a valósággal is.

Tíz év alatt nagyot nőtt Magyarországon az átlagbér és a mediánbér is – jelentősen javuló kereseti statisztikáról számolt be az MTI-nek a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökhelyettese kedden.

Windisch László rámutatott, hogy mindkét mutatószámban jelentős növekedés tapasztalható.

Míg az átlagbér 2010-től 2019-ig 202 500 forintról közel 82 százalékos növekedéssel 367 800 forintra nőtt, addig a mediánkereset még ennél is nagyobb mértékben, 91 százalékkal emelkedett, 153 000 forintról 292 300 forintra.

A 2020-as kereseti adatokat a hónap végén publikálja a statisztikai hivatal.

Windisch László elmondta, az általános nemzetközi gyakorlat az, hogy a bruttó átlagkeresetek mutatója áll a munkabérekkel kapcsolatos statisztikák középpontjában, a jogszabályok is ezt a mutatót alkalmazzák, ha átlagbérrel kell számolniuk, például különböző ellátások megállapításának alapjaként.

A bruttó átlagbér a teljes felmért keresettömeg és a keresők létszámának hányadosaként áll elő. A mediánbér egy ezt kiegészítő statisztikai mutató, azt mutatja meg, hogy ha a keresőket a keresetük nagysága szerint sorbarendezzük, akkor mennyit keres az állomány középső tagja – magyarázta a szakember.

Windisch László elmondta, mindkét adat bárki számára elérhető a KSH és az EU statisztikai hivatala, az Eurostat honlapján. Az Eurostat 2002 óta publikálja a tagállamok mediánbéradatait is, tehát hamis látszat keltése az, hogy ez az adat titkos lenne – hangsúlyozta a KSH elnökhelyettese.

A szakember szerint az elmúlt tíz esztendőt vizsgálva elmondható, hogy több évben is erősebb növekedési ütemet lehetett megfigyelni a mediánbérek tekintetében, mint az átlagbéreknél, ami azzal függ össze, hogy arányaiban a kereseti eloszlás középső szegmensében volt a legmagasabb a keresetnövekedés.

A jövedelem típusú statisztikákban nemzetközileg és általánosan is igaz, hogy a medián mindig alacsonyabb, mint az átlagbér. Az Eurostat adatai szerint 2018-ban a felmért tagországok több mint felénél a mediánbér az átlagbér 84 százalékánál alacsonyabb volt, vagyis a magyar kereseti eloszlás európai viszonylatban egyáltalán nem nevezhető kiugrónak – mutatott rá az elnökhelyettes.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Beoltatná magát kínai vakcinával Kunhalmi és Fegyőr is

Beoltatná magát kínai vakcinával Kunhalmi és Fegyőr is

Két szavatartó ember. Hat hete még vártak volna a brüsszeli vakcinaszállítmányokra.

Tűzriadót és milliós kárt okozhatott a Jobbik politikusa a képviselői irodaházban

A Jobbik Ifjúsági Tagozata politikusa, Szabó Bence kezében indult be egy füstgránát röviddel ezelőtt a dunaparti Képviselői Irodaházban – értesült az M1 Híradó. A füstriadó miatt egy szerverszobában milliós kár keletkezett.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére