Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A Monetáris Tanács ellenszavazat nélkül döntött az alapkamat csökkentéséről

888.hu - MTI

2020.08.05. 15:12

A Monetáris Tanács tagjai ellenszavazat nélkül döntöttek júliusban az alapkamat 15 bázisponttal, 0,60 százalékra csökkentéséről, továbbá a kamatfolyosó változatlanul hagyásáról – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a július 21-i kamatdöntő ülésről szerdán kiadott rövidített jegyzőkönyvében.

A júliusi kamatdöntő ülésen döntöttek arról is, hogy a jegybank 15 év feletti futamidejű állampapír-vásárlásba kezd.

A jegyzőkönyv szerint a Monetáris Tanács tagjai egyetértettek abban, hogy a járvány első – védekezési – szakaszában az MNB célzott eszközökkel megfelelően stabilizálta a hazai pénzpiaci folyamatokat és biztosította a szükséges mennyiségű likviditást. Egyöntetűen amellett érveltek, hogy a júniusban kezdődött helyreállítás időszakában a pénzügyi stabilitás megőrzése mellett kiemelten fontos a gazdasági növekedés helyreállításának támogatása, ami a jelenlegi helyzetben elengedhetetlen az inflációs cél fenntartható módon történő eléréséhez.

A tanács az óvatos megközelítés jegyében két lépésben csökkentette az irányadó rátát. A tanácstagok egyetértettek abban, hogy az így elért 0,6 százalékos alapkamat egyszerre támogatja az árstabilitást, a pénzügyi stabilitás megőrzését, illetve a gazdasági növekedés helyreállítását. A döntéshozók hangsúlyozták, hogy az alapkamat 0,6 százalékos szintje biztonságos távolságot jelent a nullaközeli tartománytól, melynek megőrzése a továbbiakban is fontos.

A júniusi kamatcsökkentés tartósan megjelent a hozamgörbe rövidebb szakaszán, írták, hozzátéve: ugyanakkor monetáris politikai szempontból kiemelt jelentőségű, hogy az alapkamat csökkentésének hatása a hozamgörbe hosszabb szakaszán is érvényesüljön. Az állampapír-vásárlások a monetáris transzmisszió javítása mellett az államadósság lejárati szerkezetének hosszítását is támogatják.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére