Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A budapesti cégek nagy része nem rendelkezik vészforgatókönyvvel

Ányos Miklós

2020.03.21. 21:12

A pesti vállalkozások több mint kilencven százaléka kedvezőtlenül látja a jövőt, és csak egyötödük rendelkezik vészforgatókönyvvel – derül ki a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara felméréséből, melyben majdnem kétezer fővárosi vállalkozás vett részt.

A kutatás eredményeiből kiderül, hogy a megkérdezett cégek 93 százaléka kedvezőtlen hatást jósol az elkövetkező fél év üzleti kilátásaival kapcsolatban. Az előrejelzés kissé enyhül a cégméret növekedésével, de sokan közülük már most komoly zavarokat észlelnek a termelés, az ellátási láncok és a szolgáltatások terén.

A megkérdezett cégek többféleképpen reagáltak a kialakult válsághelyzetre. Egyharmaduk otthoni munkavégzést alkalmaz, 19 százalékuk fizetés nélküli, 12 százalékuk pedig fizetett szabadságot rendelt el. Az otthoni munkavégzés aránya a cégmérettel együtt nő. A kis- és közepes vállalkozások nagyjából ötven százaléka, a nagyvállalatok körülbelül 80 százaléka állt át home office-ra.

A rendkívüli helyzet váratlanul érte a pesti vállalatok többségét. Csak egyötödük rendelkezik vészforgatókönyvvel, a többieknél a szabályozás kidolgozás alatt áll, vagy még megfontolják, hogy készítenek-e ilyen tervet, közel egyharmaduk pedig egyáltalán nem foglalkozik a kérdéssel.

A felmérésben a BKIK azt is megkérdezte a vállalkozóktól, hogy milyen segítséget tartanának hasznosnak a jelenlegi helyzetben. A cégek több mint egyharmada támogatná egy olyan alap létrejöttét, amely hasonló válsághelyzetek esetén az átmeneti likviditási zavarok kezelésére alacsony kamatozású hitelt nyújtana a vállalkozások számára.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére