Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tényleg nyilas jelkép a Turul?

Keresztury-Albert Zsolt, zeneszerző

2021.02.02. 17:00

Olvasói levél.

 

Magyarország polgáraként (egyben XII. kerületi lakosként) sajnálattal olvastam Pokorni Zoltán Polgármester Úr magyarázkodó sorait az őt támadó, 444.hu által készített Gyilkosok emlékműve c. film kapcsán.

A kérdéses Turul-szobrot már felállítása óta támadások érik, a Demszky-érában még bontását tervezték. A szobor támadói arra hivatkoznak, hogy a Turult nyilasok használták jelképként, és így ezen jelképhez emberéletek kiontása köthető.

Polgármester Urat is felmenője nyilas múltjával próbálják meg sarokba szorítani Turul-ügyben, és láthatóan sikerrel járnak. Az, hogy ki, hogyan dolgozza fel családjának múltját, személyes ügy, e miatt senki fölött pálcát törni nem szeretnék.

Azonban a Turul nemzeti szimbólum, úgy vélem, ezt egy politikusnak a jelképpel kapcsolatos közéleti véleményformálásnál szem előtt kell tartania.

A „Turul összetett szimbólum”, ütötte meg fülemet az interjúban elhangzott mondat. És egyéb mondatok is, amelyek közvetve legitimizálják a turul nyilas-kötődését.

Tisztázzuk tehát: a Turul a magyar eredet-történet ősi szimbóluma. A magyarok legendabéli ősanyját, Emesét álmában Turul termékenyíti meg, és ebből a szüzen-fogantatásból sarjadzik ki háromszáz éven át uralkodó Árpád-házunk, akiket turul-nemzetségnek is hívnak. A madár kultúrtörténetileg az inspiráló erő, a szellemi szárnyalás, a bölcs hatalom kifejezője, ezért fordul olyan gyakran különböző népek szimbólum rendszerében.

A mi turulunk is ezt a szellemi távlatot szimbolizálja népünk számára időtlen-idők óta. Ezért állnak Turul szobrok országszerte: Szabadság-híd, Budai Vár, Tatabánya és még sorolhatnánk szerencsére száz számmal a példákat.

A nyilas mozgalom a történelem rövid és sötét korszakában önkényesen sajátjaként használta ősi jelképeinket, mint az Árpád-sávos zászlót, vagy a Turul madarat. De mi, magyarok, ezeket a jelképeket sohasem adtuk oda és nem is adjuk oda semmilyen szélsőséges, szakadár mozgalomnak.

Le kell, hogy szögezzük, hogy a Turul madár, az Árpád-sáv, nem összetett, vitatott szimbólumok, hanem népünk ősi kultúrájának és szellemének szent és sérthetetlen kifejezői.

Ebben a kérdésben nem engedhetünk. Magyarázkodásunkkal, bizonytalankodásunkkal csak igazoljuk a nyilasok kisajátító akcióját és támadóink vádjait. És ha kultúránkat nem tudjuk megvédeni, akkor majd bonthatjuk a Turul szobrokat országszerte, hogy a helyén valami más álljon. Például BLM-szobor vagy szivárvány-zászló.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Foglalkozunk nőügyekkel: Fiút nevelni

Foglalkozunk nőügyekkel: Fiút nevelni

A 888 podcastjának vendége: Bohár Tünde, a Megafon munkatársa.

Sopánkodhatnak a baloldali politikusok: az EP az atomenergiát is fenntartható energiaforrásnak minősítette

Az Európai Parlament (EP) elutasította az úgynevezett taxonómia rendelet kiegészítése elleni indítványt, mely megakadályozta volna, hogy a gáz- és atomenergia-ágazatok bizonyos tevékenységei környezeti szempontból fenntarthatónak minősüljenek, ezzel mindkét energiahordozó biztonságos és tiszta energiaforrás minősítést élvezhet – közölte az uniós parlament szerdán.

Gyöngyösi sütheti saját pecsenyéjét a Jobbik élén

Gyöngyösi sütheti saját pecsenyéjét a Jobbik élén

Bár Gyöngyösi Márton, a Jobbik frissen megválasztott elnöke hiába verte el nagy fölénnyel Jakab Péter jelöltjét, Földi Istvánt az elnökválasztáson, mégis gyakran emlegetik egy lapon a nevét Retkes Attiláéval, aki az SZDSZ utolsó elnökeként, a párt megszűnésekor leoltotta a villanyt.

GFG blog 11.: Döglött akták: a szocik

GFG blog 11.: Döglött akták: a szocik

Hozzájárulás korunk szellemi vitáihoz

Ha valaki nem tud választani magának nemet, egy társkereső több mint 12 alternatívát kínál

Ha valaki nem tud választani magának nemet, egy társkereső több mint 12 alternatívát kínál

Mert ugyebár nem elég 4-5 lehetőség a nemi identitás meghatározására, felvilágosultaknál ennél sokkal bonyolultabb a kérdés.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére