Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mi a baj a politikai korrektséggel?

Olvasói vélemény | szerző: Vári L.

2019.05.05. 11:08

A vélemény kifejezésének szabadsága alapvető emberi jog. Ennek számos oka van, ezek közül talán a legfontosabb, hogy a jog gyakorlása teszi lehetővé olyan közjó létrejöttét, mint az információ, aminek a segítségével értelmezhetjük a körülöttünk zajló folyamatok valóságát.

Míg a vélemény, valamint annak kialakítása semmilyen formában nem korlátozható, addig annak kifejezése nem abszolút, mivel jogsérelemmel járhat. Ennek megelőzésére találták ki anno a politikailag korrekt beszédmódot, azaz kialakították a szólás szabadságának egy elméletileg jogsérelemmentes gyakorlatát.

Viszont a több évtizedes tapasztalat rácáfolt az eredeti szándék jóhiszeműségére, szakmaiságára, és azt mutatja, hogy maga a polkorrekt beszédmód a szólásszabadság érvényesülésének legnagyobb akadálya.

Miért?

Mert a polkorrekt beszéd kialakításánál nem a jogok ütközésének esetére (amikor valaki a kinyilvánított véleményével a másiknak bizonyíthatóan kárt okoz) kínáltak megoldást, hanem bizonyos tematikák mentén korlátozták a szólás szabadságát, azaz előre meghatározták, mit lehet gondolni és mondani, illetve mit nem, és amit lehet, azt hogyan lehet politikailag korrekten megfogalmazni. Az a baj ezzel a hozzáállással, hogy ez a beszédmóddizájn eleve szembemegy mindennel, ami miatt a szólásszabadság alapvető emberi jog.

Ennek oka az, hogy a szólásszabadság nem korlátozható sem témák, sem beszédmód mentén, kizárólag ott lehet ebből az alapvető jogból visszavenni, ahol az egyértelműen és bizonyíthatóan magában hordozza más alapvető jogok sérelmét – mint a reputációhoz vagy a szerzői joghoz való jog. A szólás szabadságát szabályozó nemzetközi jog egyetlen olyan esetet ismer, ahol a kifejezés tematika mentén szűrhető, és ez az erőszakra, illetve joghátránnyal járó diszkriminációra való felhívás, azaz a gyűlöletbeszéd.

Ezzel szemben a polkorrekt szólásszabadság tematizált korlátozása elve kiszűr olyan információt is, ami ugyan lehet, hogy nem esik jól a beszéd célközönségének, de nem sért semmilyen jogot, viszont releváns ismereteket hordoz a körülöttünk zajló valósággal kapcsolatban.

Ennek az eredménye, hogy a polkorrekt szólásszabadság-dizájn a valóságértelmezés torzulásához vezet, így nemcsak a jog gyakorlóinak gondolkodását, valóságérzékelését torzítja, de ezzel összefüggésben komoly károkat okoz a társadalomnak is, mert olyan információs „közjó” jön létre, ami használhatatlan, mert semmi köze a körülöttünk zajló folyamatok valós természetéhez.

Sajnos ennek a torzulásnak eredménye már az akadémiai körökben is kimutatható, amikor már a felvetett téma is torz információ eredménye, ebből kifolyólag a vizsgálat következtetése eleve égbekiáltó butaság lesz. Azaz bármilyen akadémiai eredmény, ami a polkorrekt beszédmód sorvezetője mentén keletkezett, egy csöppet sem tudományos, sokkal inkább sarlatánság.

Összefoglalva: a polkorrekt beszédmód nemcsak hogy nem tudja teljesíteni vállalt feladatát, hogy sérülésmentes kommunikációt hozzon létre, de a véleményszabadság tematizált korlátozásával torzítja a valóságot, így az egyének és a társadalom számára is komoly károkat okoz.

 

Ezt a cikket egy olvasónk írta. Amennyiben Te is kedvet kaptál, várjuk írásodat a velemeny@888.hu címre.

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Szlovénia határrendészek toborzásába kezdett

Szlovénia pályázati kiírással mintegy száz új határrendészt keres a határőrség állományának feltöltésére a növekvő számú illegális határátlépések miatt – közölte a szlovén sajtó pénteken.

Brit iskolai kezdőszett 2019-ben: vadászkés, machete, szamurájkard

Nagy-Britanniában ebben az évben több mint 1000 olyan diákot fogtak el, akik valamilyen szúróeszközzel fenyegették meg iskolatársaikat.

Brutális pénzbüntetést szabtak ki az Antifa két tagjára

Brutális pénzbüntetést szabtak ki az Antifa két tagjára

Tavaly novemberben két szélsőbaloldali randalírozó felgyújtott egy mozdonyt, mellyel több mint egymillió eurós kárt okoztak.

A bevándorlók partra szállítása után az Ocean Viking folytatja a migránstaxizást

A migránsok befogadását Franciaország, Írország, Luxemburg, Németország, Portugália, illetve Románia vállalta – jelentette be pénteken az Európai Bizottság migrációs ügyekért felelős tagja.

Megint megrohamozzák a migránsok az így is ingatag lábakon álló Görögországot

Megint megrohamozzák a migránsok az így is ingatag lábakon álló Görögországot

Az utóbbi időben megháromszorozódott az érkező migránsok száma az így is kapacitásán felül teljesítő Görögországban.

„Az európai identitás csak nemzeti identitásra épülhet”

Az európai identitás csak nemzeti identitásra épülhet, aki nem erre alapoz, az homokra épít – hangoztatta Szájer József Fidesz-KDNP-s európai parlamenti képviselő pénteken Balatonszárszón.

Publik Ligája: Jobbágyi vs. Gajdics

Publik Ligája: Jobbágyi vs. Gajdics

Publik Ligája második forduló: Jobbágyi Zsófia vs. Gajdics Ottó versenyez az „irigység” témájában. Olvassátok el a publikat és véleményezzétek, hogy ki jusson tovább. A szavazásra 24 óra áll a rendelkezésetekre.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére