Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
889
 
 
 
 

Mi a baj a politikai korrektséggel?

Olvasói vélemény | szerző: Vári L.

2019.05.05. 11:08

A vélemény kifejezésének szabadsága alapvető emberi jog. Ennek számos oka van, ezek közül talán a legfontosabb, hogy a jog gyakorlása teszi lehetővé olyan közjó létrejöttét, mint az információ, aminek a segítségével értelmezhetjük a körülöttünk zajló folyamatok valóságát.

Míg a vélemény, valamint annak kialakítása semmilyen formában nem korlátozható, addig annak kifejezése nem abszolút, mivel jogsérelemmel járhat. Ennek megelőzésére találták ki anno a politikailag korrekt beszédmódot, azaz kialakították a szólás szabadságának egy elméletileg jogsérelemmentes gyakorlatát.

Viszont a több évtizedes tapasztalat rácáfolt az eredeti szándék jóhiszeműségére, szakmaiságára, és azt mutatja, hogy maga a polkorrekt beszédmód a szólásszabadság érvényesülésének legnagyobb akadálya.

Miért?

Mert a polkorrekt beszéd kialakításánál nem a jogok ütközésének esetére (amikor valaki a kinyilvánított véleményével a másiknak bizonyíthatóan kárt okoz) kínáltak megoldást, hanem bizonyos tematikák mentén korlátozták a szólás szabadságát, azaz előre meghatározták, mit lehet gondolni és mondani, illetve mit nem, és amit lehet, azt hogyan lehet politikailag korrekten megfogalmazni. Az a baj ezzel a hozzáállással, hogy ez a beszédmóddizájn eleve szembemegy mindennel, ami miatt a szólásszabadság alapvető emberi jog.

Ennek oka az, hogy a szólásszabadság nem korlátozható sem témák, sem beszédmód mentén, kizárólag ott lehet ebből az alapvető jogból visszavenni, ahol az egyértelműen és bizonyíthatóan magában hordozza más alapvető jogok sérelmét – mint a reputációhoz vagy a szerzői joghoz való jog. A szólás szabadságát szabályozó nemzetközi jog egyetlen olyan esetet ismer, ahol a kifejezés tematika mentén szűrhető, és ez az erőszakra, illetve joghátránnyal járó diszkriminációra való felhívás, azaz a gyűlöletbeszéd.

Ezzel szemben a polkorrekt szólásszabadság tematizált korlátozása elve kiszűr olyan információt is, ami ugyan lehet, hogy nem esik jól a beszéd célközönségének, de nem sért semmilyen jogot, viszont releváns ismereteket hordoz a körülöttünk zajló valósággal kapcsolatban.

Ennek az eredménye, hogy a polkorrekt szólásszabadság-dizájn a valóságértelmezés torzulásához vezet, így nemcsak a jog gyakorlóinak gondolkodását, valóságérzékelését torzítja, de ezzel összefüggésben komoly károkat okoz a társadalomnak is, mert olyan információs „közjó” jön létre, ami használhatatlan, mert semmi köze a körülöttünk zajló folyamatok valós természetéhez.

Sajnos ennek a torzulásnak eredménye már az akadémiai körökben is kimutatható, amikor már a felvetett téma is torz információ eredménye, ebből kifolyólag a vizsgálat következtetése eleve égbekiáltó butaság lesz. Azaz bármilyen akadémiai eredmény, ami a polkorrekt beszédmód sorvezetője mentén keletkezett, egy csöppet sem tudományos, sokkal inkább sarlatánság.

Összefoglalva: a polkorrekt beszédmód nemcsak hogy nem tudja teljesíteni vállalt feladatát, hogy sérülésmentes kommunikációt hozzon létre, de a véleményszabadság tematizált korlátozásával torzítja a valóságot, így az egyének és a társadalom számára is komoly károkat okoz.

 

Ezt a cikket egy olvasónk írta. Amennyiben Te is kedvet kaptál, várjuk írásodat a velemeny@888.hu címre.

OLVASTAD MÁR?

889
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Az AfD tagjai már tanárok sem lehetnek Németországban

Egyes német iskolákban a tanárok nem lehetnek az AfD tagjai, más párttal kapcsolatban viszont nincs semmilyen tiltás.

Orbán: a bevándorláspártiak mind ott lesznek az EP-választáson, legyünk ott mi is!

Orbán: a bevándorláspártiak mind ott lesznek az EP-választáson, legyünk ott mi is!

Kétharmad

A miniszterelnök péntek este a Hír TV-nek adott interjút a közelgő EP-választással kapcsolatban.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez történt ma.

A svéd kormány szerint a viking rúnák náci jelképek

A svéd kormány szerint a viking rúnák náci jelképek

Amerika, London, Párizs

Már az ősi írásjelek betiltása is napirendre került.

Robbantás történt Lyon belvárosában

Robbantás történt Lyon belvárosában

Amerika, London, Párizs

Legalább nyolcan megsérültek, köztük egy kislány is.

Brüsszelben az EU választás idejére száműzték az illegális migránsokat a városközpontból

Nem kicsit álszent módon, de az EU választások idejére száműzték a belga hatóságok az unió legfontosabb igazgatásii épületei mellől, a városközpontban levő Brüsszel-Észak központi vasútállomásról az illegális migránsokat. Az állomás május 27-től visszaalakul az illegális bevándorlók szálláshelyévé és a velük zajló emberkereskedelem központi helyszínévé.

Vezető CDU-s politikusok „európai iszlámot” akarnak

Vezető CDU-s politikusok „európai iszlámot” akarnak

Amerika, London, Párizs

Két német CDU-s vezető politikus, Németország egészségügyi minisztere és Schleswig-Holstein állam miniszterelnöke, Jens Spahn valamint Daniel Günther az EP választási kampány hajrájában azt tartotta fontosnak kampányüzenetként megfogalmazni, hogy az európai kontinens értékeinek a megőrzése érdekében egy olyan „európai iszlám” irányzatra van szükség az EU-ban, amely képes problémamentesen illeszkedni az európai hagyományokhoz.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére