Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hitelfutamidő-hosszabbítás – Megéri?

(x)

2021.01.28. 10:00

(X)

Itthon a legtöbben háromszor is meggondolják, mielőtt hitelt vesznek fel, hiszen a 2008-as hitelválság miatt az emberek nagy része nem akar úgy járni, mint a sok bajbajutott devizahiteles.

Persze az, aki saját lakást szeretne, nagyon ritkán tud hitel nélkül ingatlant vásárolni, így az emberek továbbra is vesznek fel hitelt, csak nyilván igyekeznek óvatosak lenni.

A jelenlegi világhelyzetre viszont senki sem számított, így sok olyan család van, ahol nehezebb lett a néhány évvel ezelőtt felvett hitel törlesztése. Sokan használják ki emiatt a hitel futamidejének meghosszabbítását, mert így csökkenteni tudják – amennyiben a hitelkonstrukció ezt engedi – a havi törlesztő összegét.

A hitelfutamidő-hosszabbítás egy sokak számára kecsegtető ajánlat, viszont mielőtt elhamarkodott döntést hoznánk, érdemes lehet egy kicsit részletesebben is megvizsgálni ezt a kényes témát.

Nézzük meg közelebbről, hogy pontosan mire számíthat az, aki ezt a lehetőséget választja.

Young family disappointed at bad rental terms and property manager at table on house porch

Megéri a hitel futamidejének meghosszabbítása?

Hitelkalkulátorral könnyebb lesz erre a kérdésre válaszolni.

Egy hitelkalkulátor segítségével sokkal könnyebb kiszámolni azt, hogy a mi sajátos esetünkben megéri-e meghosszabbítani a hitel futamidejét.

  • Egy rövid futamidejű hitel költsége alacsony, viszont a havi törlesztő igen magas.
  • Ezzel szemben egy hosszú futamidejű hitel költsége nagyon magas, viszont a havi törlesztő nagyon alacsony.

Egy példával szemléltetve talán könnyebb lesz megérteni, hogy milyen rizikófaktorok vannak. Fontos előtte kiemelni, hogy egy személyi kölcsönt legalább 6 hónap alatt kell visszafizetni, ennél rövidebb futamidő jelenleg nem létezik.

Példa:

Felveszünk 2 millió Ft hitelt. Az első esetben a minimumot választjuk, azaz 6 hónap alatt fizetjük vissza, a második esetben pedig 6 év alatt. Nézzük meg, mire lehet számítani a hitel költsége és a havi törlesztők esetében!

1. eset:

  • Hitel összege: 2 millió Ft
  • Futamidő: 6 hónap
  • Hitel költsége: kb. 80 000 Ft
  • Havi törlesztő: kb. 350 000 Ft

2. eset:

  • Hitel összege: 2 millió Ft
  • Futamidő: 6 év
  • Hitel költsége: kb. 500 000 Ft
  • Havi törlesztő: kb. 35 000 Ft

A két példa remekül megmutatja, hogy mekkora különbség van a két eset között, hiszen az elsőnél alig van költsége a hitelnek, a második esetben viszont ez akár a hitel negyede is lehet.

Emiatt mindenképpen érdemes egy független pénzügyi tanácsadó véleményét kikérni, mielőtt megváltoztatjuk a jelenlegi hitelkonstrukciónkat, nehogy egy rosszabb vagy kedvezőtlen opciót válasszunk egy kétségbeesett pillanatunkban.

Mi van akkor, ha rövidíteni szeretnénk a futamidőt?

Van olyan eset is, amikor valakinek új munkahelye lesz, vagy csak fizetésemelést kap, s szeretné a hitelét a lehető leghamarabb, akár nagyobb havi törlesztő mellett visszafizetni. Természetesen erre is van lehetőség.

Itt egy általános alapszabály érvényesül: minél magasabb a fennmaradó adósság összege, és minél hosszabb a futamidő, annál többe fog kerülni a kölcsön átütemezése.

Figyeljünk emiatt a rejtett költségekre is, és feltétlenül tájékozódjunk online, vagy kérjük ki egy pénzügyi szakember tanácsát, hogy optimális döntést tudjunk hozni.

(X)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére