Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

"Gazdasági kilátások a kampányra fordulva"

Bertha László

2017.09.18. 21:28

Hét évet kellett ellenzékben eltölteniük, nem sikerült zsíros pozíciókat megkaparintaniuk és a legkisebb remény sem mutatkozik arra, hogy ez a helyzet 2018 tavaszán megváltozzon. Érthetõ tehát a frusztráltság, de nézzük inkább meg, mi a helyzet a gazdasággal!

Miközben a balliberális sajtó azzal foglalkozik, Hegedűs Zsuzsanna miniszterelnöki megbízott mennyit költ sós mogyoróra és aprósüteményre, addig a figyelmes magyar választópolgár vigyázó szemeit Eger városára veti. Ugyanis a hevesi megyeszékhelyen rendezték az idei Közgazdász-vándorgyűlést. A felszólalók között számos cégvezető kapott helyet, ám politikai relevancia tekintetében kétségkívül Matolcsy György és Varga Mihály vitték a pálmát. A nemzetgazdasági miniszterből jegybankelnökké avanzsált Matolcsy és utódja, a fáradhatatlan Varga Mihály végre olyan környezetben is megszólalhatott, ahol nem szedte őket darabokra az ellenzéki média. Mert – legyen akármilyen hangos a ballib oldal visítozása – jó, ha látjuk: a 24.hu, a 444.hu, az Index, az RTL Klub, a Hír TV, az ATV mind-mind ellenzéki, a sajtó szerkezete ma is közel olyan, mintha a jobboldal lenne ellenzékben. De elegánsan lépjünk túl ezen a sérelmen és szögezzük le: mind Varga, mind Matolcsy jó előadásokat tartottak. És ami még sokkal fontosabb: megalapozott, hiteles beszédek voltak, meggyőző érvekkel, biztató számokkal.

Vértes András, Petschnig Mária Zita, Bodnár Zoltán és más, tökéletesen és mindentől független közgazdászok-elemzők rendre megállapítják: a magyar gazdaság szerkezete korszerűtlen, a növekedés fenntarthatatlan, Orbán Viktor összeszerelő-üzemmé változtatta az országot, a Fidesz-kormány nem érti a XXI. századot, hamarosan gazdasági összeomlás következik – és már Románia is lehagyott minket. Ha ők nem is elnézőek a kormányoldallal, mi legyünk valamivel elegánsabbak velük. Hét évet kellett ellenzékben eltölteniük, nem sikerült zsíros pozíciókat megkaparintaniuk és a legkisebb remény sem mutatkozik arra, hogy ez a helyzet 2018 tavaszán megváltozzon. Érthető tehát a frusztráltság, de nézzük inkább meg, mi a helyzet a gazdasággal!

A nagy hitelminősítők már a befektetésre ajánlott kategóriába sorolják Magyarországot, a CDS-felár (országkockázati mutató) jelentősen javult pozitív irányban, az államadósság 83 százalékról 74 százalékra csökkent hét esztendő alatt, és a korábban hihetetlenül veszélyes és egészségtelen szerkezet (leginkább külföld felé volt eladósodva az állam) mára megváltozott. Szeptemberben a diszkont kincstárjegyek negatív hozammal keltek el (nem éppen annak a jele, hogy a befektetők bizalma megingott volna a "kiszámíthatatlan" Orbán-kormányban), amire eddig még nem volt példa. Utóbbi leginkább az MNB bizonyos intézkedéseinek köszönhető, nem jött be hát a jóslat, mely szerint Matolcsy alkalmatlan a feladatára. A GDP jócskán uniós átlag felett bővül, a munkanélküliség és foglalkoztatottság hatalmasat változott 2010 óta, a magyar export pedig tavaly rekordot döntött – jó eséllyel idén sikerül azt is túlszárnyalni. A magyar GDP egy százalékával költünk kevesebbet adósságszolgálatra, mint néhány évvel ezelőtt, nő az egészségügyre és oktatásra fordítandó keret – azt persze ismerjük el, bőven van még mit javítani utóbbi alrendszereken, de józanul gondolkodó ember nem vitatja a kormányzati akaratot. Varga kihangsúlyozta, egyre nagyobb szükség van a K+F költések növelésére, és azáltal innovációra, valamint a bürokratikus terhek csökkentése terén is van még mit tenni. A minimálbér és szakmunkás minimálbér megemelése, illetve a járulékcsökkentés (nem beszélve a társasági adó csökkentéséről) szintén jó irány, minden bizonnyal lesz idén mozgástere a kormánynak további intézkedések meghozatalára.

Matolcsy György megemlítette, Magyarország sikeresen kezelte a pénzügyi válságot. A jegybankelnök szerint ötven darab strukturális reformot hajtott végre a magyar gazdaságpolitikai vezetés az elmúlt években, amelyek között akadtak unortodox megoldások, ám ezekről mára a legtöbb jelentős külföldi szereplő is elismeréssel beszél. Kiemelte: az egykulcsos adónak fontos szerepe volt a válságmenedzselésben, a foglalkoztatottak száma 720 ezerrel nőtt, ami nemzetközi szinten is komoly teljesítménynek számít, az egyik sereghajtóból mára a legjobbak közé kerültünk a foglalkoztatottság tekintetében. Õ is fontosnak vélte, hogy az államadósság csökkenése mellett az adósságon belüli devizaarány is lecsökkent, így az ország sebezhetősége csökkent. Összefoglalva a két előadást tehát megállapítható, sok munka áll még a magyar kormány előtt, ám a korábbi, szocialista mélypontot követően sikeres gazdaságpolitikai fordulatot vezényelt le az Orbán-kormány.

Azonban van egy fontos momentum, amelyre Orbán Viktor miniszterelnök is felhívta a figyelmet Kötcsén. Hiába vezet minden közvélemény-kutatás szerint jelentős előnnyel a Fidesz-KDNP, nem szabad hátradőlni. Jól látható, hogy a baloldali, "demokratikus oldalon" helyet kapó pártok ötlettelenségük, pénzhiányuk és tehetségtelenségük miatt leginkább abban hisznek, jön majd egy gazdasági válság és elsodorja előbb vagy utóbb a kormányt. Szomorú és szánnivaló az a politikai oldal, amely saját magát kizárólag külső segítséggel tudja elképzelni a kormányrúdnál. A másik alternatíva pedig Vona Gábor pártja, amely Simicska Lajossal a fedélzeten nem fog visszariadni az aljas húzásoktól sem. A néppártosodó/cukisodó Jobbik elnöke nagy öngólt lőtt a nyugdíjasok ekézésével – Vona sorait nem fogják elfelejteni az idős választópolgárok 2018-ban. Hiába tűnik a végletekig fragmentáltnak az ellenzék, végzetes hiba lenne bízni például abban, hogy a Jobbik és a baloldal nem fog össze. Az elveit már korábban megtagadó Vona beárazta magát, a Botka-Gyurcsány-tandem pedig előbb-utóbb biztosan össze fog állni. Ne legyünk naivak: Heller Ágnes és más balliberális értelmiségiek (többek között Medgyessy Péter ex-kormányfő) előre megfontolt irányt prezentáltak azon mondataikkal, melyek arról szóltak: nemhogy a Jobbikkal, akár az ördöggel is össze lehet és kell is fogni az "Orbán-rezsim" ellen.

Az ország viszont köszöni szépen, jól van. Hiába Gulyás Márton agórája, Gyurcsány Ferenc víziója (kétharmados baloldali győzelem), Botka (majdnem) árnyékkormánya, vagy a Fekete-Győr András vezette Momentum fáklyás menete, a kormánypártok jelenlegi állás szerint újabb négy év bizalmat kapnak majd a magyaroktól 2018-ban. Akkor pedig lehet folytatni azt az ország- és nemzetépítést, amit mások mellett Varga és Matolcsy felvázolt Egerben.

Ezt a cikket egy olvasónk írta. Amennyiben Te is kedvet kaptál, várjuk írásodat a [email protected] címre. A további részletekről itt olvashatsz.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére