Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tuzson Bence: könnyebb lesz a magyar családoknak | VIDEÓ

888.hu

2015.12.20. 19:00

Új és sokkal egyszerûbb családtámogatási rendszert épít a kormány. A cél, hogy minden magyar családnak legyen saját otthona. Három gyermek esetén akár 25 millió forintos állami támogatás is járhat a jövõ évtõl. Többek között errõl is beszélgettünk Tuzson Bence kommunikációs államtitkárral.

Hogyan szólíthatunk most, hogy viszonylag rövid időn belül a Fidesz legfelsőbb köreibe kerültél? Új fiú vagy, új feladattal, miről is van szó?

Leginkább Bencének szólítsatok. De a viccet félretéve: az új posztom a kommunikációs államtitkár, a Miniszterelnöki Kabinetirodán. A feladatom pedig az, hogy a a kormány napi kommunikációját szervezzem. Egyébként a kormányzati kommunikációt lehet jól csinálni, meg lehet még jobban csinálni. Az én feladatom, hogy csináljuk ezt még jobban. Tehát legyen összefogva a kormányzati kommunikáció. Az emberek véleményét sikerüljön a kormányzat felé, és a kormányzat véleményét az emberek felé közvetíteni.

 

Van itt egy kommunikációért felelős kabinet, illetve minisztérium. Ha rosszul mennek a dolgok, akkor rögtön azt mondják, „jól kormányzunk, csak rosszul kommunikáltunk”, oké ezt érthető, de hol van a sikerkritérium, mikor lehet azt mondani, hogy jól végeztétek a munkátokat?

Frakciószóvivőként kezdtem a munkámat, abban is voltak nehéz időszakok és mindig vannak jobb, meg nehezebb korszakok. Az mindig egy könnyebb eset, ha jó döntések vannak és ezeket kell kommunikálni. Az már nehezebb, ha vannak rossz döntések és ezeket kell megmagyarázni. De szerencsére a kormányunkat az jellemzi, hogy jó döntéseket hoz, legfeljebb ezeket a döntéseket kell még jobban elmagyarázni és még jobban közérthetővé tenni, illetve az emberek véleményét visszacsatolni és ezzel inspirálni az újabb döntéseket.

 

De mégis hogy lehet a kormány munkáját közelebb vinni az emberekhez, illetve hogyan lehet az emberek véleményét elvezetni a kormányhoz?

Ez egy nehéz feladat. Ez a kommunikáció nem egy ember felelőssége. Én azt gondolom, hogy ebben mindenkinek részt kell venni, az összes kormánytagnak, államtitkárnak. Én egyébként arra is próbálok mindenkit ösztönözni, hogy a lehető legtöbbet szerepeljen és a legjobban próbálja elmagyarázni, hogy mit miért csinálunk. De emellett le is kell járni az emberek közé, ez az utóbbi időszak nagyon jó volt ebből a szempontból, hiszen sok fórumra jártunk, beszélgettünk az emberekkel és azt kell, hogy mondjam talán ez a leghasznosabb.

 

Melyek most azok a legfontosabb ügyek, amiket el kell magyarázni az embereknek?

Most a legfontosabb ügyünk az otthonteremtés. Ennek a kormánynak a centrumában a családok állnak. A politikájának középpontjában a magyar családok támogatása áll. És most csinálunk ebben egy óriási nagy lépést, az otthonteremtés átírását, újraszabályozását, aminek értelmében az új lakások építését a családok számára nagyon erősen fogja a kormány támogatni. A cél az, hogy minden magyar családnak legyen otthona.

 

Beszéljünk egy kicsit a konkrétumokról? Kik fognak ezzel jól járni?

Akinek három vagy több gyereke van, ott adnánk a legnagyobb támogatást, vagy aki fiatal és három gyermeket vállal, ott egy komoly állami támogatásra számíthat – 10 millió forintot fog kapni a magyar államtól. Kap további 10 millió forintot, mint támogatást, és ha maga építi a házát, tehát nem egy vállalkozóval építteti, akkor 5 millió forint áfát visszaigényelhet, ha pedig vásárol, akkor 27 helyett csak 5 százalék áfát kell fizetnie.

 

Mi lesz azokkal a fiatal házasokkal, akik nem vállalják be a három gyereket?

Két gyerek esetében is egy jelentős mértékű növekedés lesz, hiszen ott 2,6 millió forintra fog nőni a támogatásnak a mértéke. Egy gyermek esetében pedig 600 ezer forint lesz a támogatás. A lényeg pedig az, hogy egyszerű lesz, jól átlátható a szabályozás és könnyen igénybe vehető, ez lesz a cél a következő időszakban.

Antall József mellett is dolgoztál, mit ad neked ez a tapasztalat a politikai kihívásokkal való megbirkózáshoz?

Az már nagyon régen volt. Nagyon fiatal, még alig 18 éves voltam, amikor az MDF-hez csatlakoztam. Aztán, amikor az MDF hatalomra került, akkor kerültem a kormány közelébe és ez óriási tapasztalat volt. Egy egészen más világban egy nagyon nagy formátumú emberrel együtt dolgozni és megérteni a politikának a lényegét, azt hiszem ez meg is határozta az egész életemet. Akkor értettem meg, hogy egy politikusnak komolyan kell venni magát és nemcsak technikai értelemben kell politikusnak lennie, hanem azt az alapvető célt, hogy Magyarországot minden tekintetben felemelje, ez legyen a politikájának a középpontja. Én ezt tanultam Antall Józseftől, és ezt is szeretném továbbvinni.

 

És mit tanultál Orbán Viktortól?

Orbán Viktortól nagyon sok mindent tanultam. Õ az a politikus, aki valóban vízióval rendelkezik az országról, és azt gondolom, hogy egy mai magyar politikusnak, ha Orbán Viktorra tekint, akkor az kell, hogy eszébe jusson: igen itt van egy olyan európai szintű politikus, aki képes irányt szabni nemcsak Magyarország számára, hanem meg tudja mutatni Európának is, hogy mi az az irány, amiben túl lehet élni és amiben nemcsak túlélni, hanem fejlődni is lehet.

 

A családodban az elmúlt évszázadok során többen is különféle területeken igazi szabadságharcosok voltak, mi maradt meg neked ebből az örökségből?

Valóban vannak a családomban 1848-as szabadságharcosok, és ez mindig ad egy kis plusz töltetet, egy kis erőt az ember számára, meg kihívást is, mert ha dicső elődök vannak, akkor valamilyen formában fel kell ehhez nőni. Nekem ehhez még sokat kell dolgozni és sokat kell fejlődni, de remélem, hogy egyszer a nyomdokaikba tudok lépni.

 

Házas vagy, négy gyermek apja. Ha azt mondjuk Ákos, te mit mondasz?

A család és a gyerekek a legfontosabbak. Sokan sokféleképpen közelíthetik meg ezt a kérdést, de aki a család oldalán áll, akárhogy is fogalmaz ki kell mellette állni.

 

Mit üzensz a három nyolcasnak?

Tartsatok ki, tartsatok ki.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére