Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Több százezer ember zarándokolt el Csíksomlyóra

Forisek Ádám

2018.05.19. 13:20

Százezrek gyûltek össze szombaton délelõtt a csíksomlyói hegynyeregben a pünkösdi zarándoklatra.

A helyszínre vezető csíkszeredai Szék utcán szombat reggel tömött sorokban haladtak a zarándokok a csíksomlyói kegytemplom felé, ahonnan aztán a hegynyeregbe kapaszkodtak fel – írja az MTI. A hagyomány szerint keresztaljáknak nevezett (kereszt alatt vonuló) csoportok élén tábla jelzi a település nevét, ahonnan a csoport érkezett. Az egyházi zászlók mellett megannyi magyar és székely zászló is tarkította a képet. A meteorológiai előrejelzés esőt valószínűsített szombat délre Csíksomlyó térségében, s bár a mise kezdetéig napos maradt az idő, később előkerültek az esőkabátok.

A hegytetőn a búcsú előtti órákban a szervezők folyamatosan jelentették az érkező csoportok lélekszámát és a csoportvezetők nevét. A gyalogos zarándokcsoportok bejelentését olykor megtapsolta az összegyűlt tömeg. A zarándokok között külön köszöntötték Áder János köztársasági elnököt és feleségét, Herczegh Anitát.

Hogy mekkora tömeget mozgatott meg a zarándoklat, azt jól mutatják az alábbi képek:

 

A csíksomlyói búcsú a székelyek 1567-ben kezdődött, katolikus hitük megvédéséért hálát adó fogadalmi zarándoklata, amely 1990-től kezdődően mára már az összmagyarság legjelentősebb keresztény eseményévé vált. A magyar katolikus és keresztény hívők által minden év pünkösdjén, több százezer résztvevő jelenlétében megtartott búcsú az erdélyi Csíksomlyó kegytemplomában és szabadtéri szentmise a közeli Kissomlyó-hegy és a Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére