Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Elképesztõ medencék, amikben tuti nem fürödtél

Kozma Zsuzsi

2017.03.20. 20:28

Március 22-én van a víz világnapja. A jeles nap kapcsán megnéztük a budapesti vízellátás legrégebbi, még ma is mûködõ létesítményét: a Kõbányai víztároló medencét.
1992-ben a Rio de Janeiró-i környezetvédelmi konferencia nyomán az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) úgy döntött: március 22-ét a víz világnapjává nyilvánítja. Az ENSZ célja az volt, hogy felhívják az emberek figyelmét a víz fontosságára.

A héten szerdán és szombaton, a víz világnapján Budapest egyik leglátványosabb víztároló medencéje is megnyitja kapuit az érdeklődők számára.

A Fővárosi Vízművek létesítménye Kőbánya legmagasabb pontján fekszik, a járókelők által igencsak eldugott helyszínen, az Ihász utcában.

Az 1866-os kolerajárvány után döntött úgy az akkori városvezetés, hogy a jó minőségű vízellátás érdekében létrehozzák az első pesti vízművet a Duna pesti partján, a Parlament északi szárnyának helyén. Ennek szerves részeként épült meg a két ellennyomó medence is 1869-ben és 1870-ben.

A medencéket a világhírű angol mérnök, William Lindley tervezte, és olasz mesteremberek által készített Tatai Télglagyár termékeiből építették.

A medencék méretei impozánsak. A kettes medence például 24,11 méter széles, 66 méter hosszú és 10,8 méter magas (a kupola szintjéig). Alapterülete 1541 négyzetméter.

Bár a medence magassága 10,8 méter, a vizet csak 8 méteres szintig tölthetik.

A medencék kapacitása egyenként 11 ezer 500 köbméter, mellyel a főváros egyik legjelentősebb vízellátó létesítménye a Kőbányai víztároló. Sőt, 1970-ben további négy, 5000 köbméteres medencével is bővítettek a kőbányai létesítményt.

Március 22-én főként az iskolai csoportokat várják a vízművek munkatársai – bár a szerdai időpontok már beteltek a hatalmas érdeklődés miatt. Ugyanakkor aggodalomra semmi ok, hiszen március 25-én, szombaton még mindig van lehetőség arra, hogy akár egy kis szakmai előadás keretében bejárjuk ezt a csodálatos létesítményt. Bővebb információért kattintsatok ide.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére