Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Bazi nagy cigány búcsút csaptak a romák

888.hu

2016.09.05. 16:28

A Csatkai Cigány Búcsú az oláh cigányok legfontosabb spirituális "fesztiválja". A csatkaiakat és a búcsúba járó cigányokat is megszólaltattuk az alábbi videóban, melyben a kortárs cigányság legnagyobb problémáiról kérdeztük az embereket. A problémák mellett bemutatjuk a cigányság spirituális oldalát is.

A református cigány-misszió leírása szerint 1863 környékén egy vak cigány fiú miután megmosta az arcát a csatkai forrás vízével visszanyerte a látását. A forrás gyógyító erejéről valószínűleg az 1862-ben megjelenő Gábriel Arkangyal tehet, akinek a látogatása teljesen lenyűgözte a helyieket. Tény, hogy a Kárpát-medencében élő cigányság számára egyfajta spirituális jelképpé vált Csatka, és az erdő mélyén lévő kápolna, ahol találkozókat, üzleteket és feleségválasztást is lebonyolítanak. 

Bazi messze van Csatka

Csatka autóbusszal két órára van Budapesttől, két átszállással ér oda a zarándok, ám az utazás fáradalmait a falu egyetlen kocsmájában méltó módon ki lehet pihenni. A buszvezetőtől megtudtuk, hogy a cigányok szeretik a drámát: például reggel elcsattant egy pofon a cigány zarándokok között, de pár perc múlva már puszilkodtak is.

Ha már ellátogattunk Csatkára, akkor a helyieket is megszólaltattuk, a környék szürrealitását mi sem igazolja jobban, mint az a tény, hogy 150 fős falucskának még a kocsmárosát is a másik településről kellett átcsábítani.

A helyiek szeretik a munkájukat, reggel 6:50-re megy értük a céges autó, és négyig dolgoznak 700 forintos órabéréért, néha pedig túlóráznak. 

Az egyik zarándok, a lányairól mesélve elmondta, hogy náluk nagyon kemény a nevelés, majd hozzátette, "bár ez néha nem látszik".  

  • A Szlovákiából érkező beás cigányok az egészségért
  • A magyarországi oláh cigányok pedig a helyiekért imádkoztak
A cigányság csíksomlyói búcsújáról pedig nézd meg az alábbi videót! 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére