Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Reggel 7:59

Nagy Gábor

2019.05.09. 07:59

Jó reggelt!

Csütörtökön, május 9-én a Gergelyek ünnepelnek. Isten éltesse őket! Ami az időjárást illeti: nem igazán számíthatunk ma napsütésre. Az Időkép azt írja: sokfelé várható eső, délután helyenként záporok, egy-egy helyen akár zivatar is kialakulhat. Élénk, reggel nyugaton, északnyugaton helyenként erős lesz a déli, délnyugati szél. Hajnalban 4-11, délután pedig 10-15 fok valószínű.

Budapesten Áder János köztársasági elnök, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke köszönti az 52. Budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus általános titkársága konferenciájának résztvevőit. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig megbeszélést fog folytatni Ernesto Araújo brazil külügyminiszterrel, majd sajtótájékoztatót tartanak.

Nagyszebenben az Európai Unió (EU) jövőjéről, ezen belül pedig az unió 2019-2024-es időszakra szóló stratégiai menetrendjéről tanácskoznak a tagországok vezetői, köztük Orbán Viktor kormányfő. Az eredeti tervek szerint az erdélyi városban az EU Brexit utáni jövőképéről tárgyaltak volna, a britek kilépésének elmaradása miatt azonban változtattak a menetrenden. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke egy tízpontos nyilatkozattal érkezik az EU-csúcsra. Ebben többek között a jogbiztonságról, a gazdasági versenyképesség javításáról, a környezettudatos fejlesztéspolitika és az európai értékekről van szó. Hollandia egy ötpontos prioritáslistát javasolt az EU-nak, melyben a biztonság szavatolása és a migráció kezelése a kulcselem. Az osztrák kancellár az uniós szerződés újratárgyalását szorgalmazza, arra hivatkozva, hogy a tíz éve elfogadott lisszaboni szerződés korszerűsítésre szorul az azóta bekövetkezett változások (adósságválság, migrációs válság és a Brexit) miatt. A román elnöki hivatal tájékoztatása szerint az EU 2019-2024-re szóló stratégiai menetrendjét az Európai Tanács június 20-21-i ülésén fogadják el az állam- és kormányfők a mostani tanácskozás következtetései alapján. A nagyszebeni EU-csúcs első részén Jean-Claude Junker, az EB és Antonio Tajani, az EP elnöke is részt vesz.

Csütörtökön, Jeruzsálemben ünnepségeket rendeznek Izrael Állam megalapításának 71. évfordulója alkalmából. Moszkvában pedig nagyszabású katonai parádét tartanak a második világháború végének évfordulóján.

Érdemes lesz még ma odafigyelni a Dél-afrikai Köztársaság választási eredményeire, az iráni atomprogramról szóló nemzetközi egyezménnyel kapcsolatos fejleményekre, a venezuelai válságra, illetve a szíriai harcokra.

Végezetül: csütörtökön megkezdődnek az idegen nyelvekből az érettségi vizsgák. Ma angol, holnap német. Az érettségizőknek sok sikert kívánunk!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére