Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
7:59
 

Brüsszel elvenné a forrásokat, de nem hagyjuk

888

2022.09.18. 19:59

A lengyelek is velünk vannak, máris vétót jelentettek be az EB-döntés ellen.

 

Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy függesszék fel a Magyarországnak szánt uniós források egy résznek a kifizetését az uniós pénzeszközökkel való rossz gazdálkodással kapcsolatos aggályok miatt.

 

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter ezzel kapcsolatban elmondta: június óta tárgyalnak az Európai Bizottsággal, de az alapvető problémát még mindig az okozza, hogy azonosítsák, pontosan mi a problémája a bizottságnak az európai uniós források felhasználásával.

 

Hozzátette, nagyon intenzív tárgyalásokon vannak túl, és a javaslataik általában megkapják a bizottság támogatását, de az újabb és újabb követelményeket fogalmaz meg.

 

ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője az Origónak az Európai Bizottság mai javaslatára reagálva elmondta:

A jogállamisági gyámkodás, a lezárt, korábban vitás kérdések újra és újra felemlegetése, a nemzeti szuverenitási törekvések polipszerű módon történő elszorítása nem csupán a Lisszaboni Szerződés 4. cikk második bekezdése, azaz a »kölcsönös tisztelet-klauzula« elleni nyílt támadás, hanem a teljes »acquis communautaire« szellemiségével, a tagállamok közös alkotmányos hagyományaira épülő Közösség alapelveivel is nyíltan szembehelyezkedik. A tagállamoknak járó felzárkóztatási források visszatartása, akár Lengyelország, akár Magyarország tekintetében nem szolgálja Brüsszel és a tagállamok közötti bizalmat és a legkevésbé sem segíti az integráció elmélyítését.”

 

De azt is hozzátette, hogy

 

a mostani döntés csalódást keltő a baloldal számára, ugyanis jóval ez alatti, a teljes összeg egyharmadának, a kohéziós pénzekre vetítve a vonatkozó források csupán kevesebb, mint egy ötödének a visszatartásáról beszélt az EU pénzügyi biztosa.A 2014–2020-as kifizetések folyamatosan zajlanak, ez közel nyolc milliárd eurót érint és a 38 milliárd eurónyi 2021–2027-es uniós kifizetések nagy része is – például az agrárforrások – akadálytalanul érkezhetnek.

 

Véleménye szerint: Brüsszel ideológiai alapon hoz intézkedéseket, nem hajlandó tudomást venni a valóságról és nem képes felfogni, hogy a szankciók nem működnek.

 

Nem sokkal később Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök egy lengyelországi vidéki sajtóértekezletén reagált az Európai Bizottság (EB) azon, vasárnap tett javaslatára, hogy függesszék fel a Magyarországnak szánt uniós források egy részének kifizetését az uniós pénzeszközökkel való rossz gazdálkodással kapcsolatos aggályok miatt.

 

A lengyel miniszterelnök természetesnek nevezte, hogy Varsó „minden erőből ellenezni fogja” az európai intézmények minden olyan intézkedését, amelyek célja „jogtalanul megfosztani (az uniós) eszközöktől bármelyik tagállamot, adott esetben különösen Magyarországot”.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

7:59
 
MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére