Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a Lázadókhoz!”
a kutya ugat
 
 
 
 

Oroszország még az idén visszafizeti az egykori Szovjetunió adósságait

2017. február 17. 17:58

Moszkva még az év végéig visszafizeti az egykori, még a Szovjetunió idejéből örökölt adósságait - adta hírül az orosz sajtó az orosz pénzügyminisztériumra hivatkozva.

Múlt héten a pénzügyminisztérium közölte, hogy visszafizette fennálló adósságát Macedónia felé. Ez azt jelenti, hogy már csak Bosznia-Hercegovinának kell törleszteni 125,2 millió dollárt. Bosznia és Hercegovina a korábbi Jugoszláv Népköztársaság felbomlásával jött létre, és az újonnan megszületett államok jogot formálhattak az egykori népköztársaság hitelbe adott pénzének egy részére – írta az RT.

Fotó: AFP

Az orosz sajtó szerint a pénzt egyben utalják át Bosznia-Hercegovinának, az orosz állami bankrendszeren keresztül. A tranzakcióhoz mindössze egy dokumentum aláírása maradt hátra, így várhatóan minden akadály elgördül a törlesztés elől még a nyár folyamán – írta meg az Izvesztyija orosz lap pénzügyminisztériumi forrásokra hivatkozva.

A törlesztésről szóló megállapodás aláírása után 45 nappal megindulhat az utalás.

A Jugoszláviával szemben fennálló tartozás az egykori Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa (KGST) rendszerének sajátosságai miatt jött létre.

KGST: 1949. január 25-én hozták létre Moszkvában szovjet kezdeményezésre, miután világossá vált, hogy a Marshall-terv a Szovjetunióra nem fog kiterjedni, ugyanakkor az veszélyes vonzerőt jelenthetett a Jalta után a szovjet érdekszférába került országok számára. Alapító tagjai a Szovjetunión kívül Bulgária, Csehszlovákia, Lengyelország, Magyarország és Románia voltak. Később csatlakoztak: Albánia (1949, 1961-ben felfüggesztette tagságát, 1987-ben kilépett), a Német Demokratikus Köztársaság (1950), Mongólia (1962), Kuba (1972) és a Vietnami Demokratikus Köztársaság (1978). Társult tag: Jugoszlávia. A KGST feladatául tűzte ki a szocialista országok közötti gazdasági együttműködés erősítését, a gyengébb tagállamok felzárkóztatását, elsősorban a munkamegosztás és specializálódás révén. Magyarország például többek között autóbuszok gyártására szakosodott, ennek révén jutottak el az Ikarusok a „szocialista világ” minden sarkába. A tagállamok közötti kereskedelem a tervgazdálkodás körülményei között kétoldalú elszámolással folyt, mert konvertibilis valuta híján a tagállamok nem voltak érdekelve aktívum elérésére – ez ingyen hitelezést jelentett volna.

A szocializmus időszaka alatt a Szovjetunió fegyverekkel és energiahordozókkal látta el Jugoszláviát, míg a jugoszlávok fogyasztási cikkekkel látták el a szovjeteket. Az adósság az árucsere különböző szintjei miatt jött létre.

Oroszország 2006-ig visszafizette az egykori szovjet érából fennmaradt tartozásokat a Nyugat felé. Az összeg mintegy 60 milliárd dollárt tett ki.

A Szovjetunió 1991-es összeomlásával a létrejövő Oroszországi Föderáció egy dinamikusan növekvő 66 milliárd dolláros adósságállományt örökölt, miközben mindössze néhány milliárd dollárnyi aranytartalékkal és kevés külföldi valutával rendelkezett.

OLVASTAD MÁR?

a kutya ugat
 
 
 
 
Csehország kiáll az atom mellett

Csehország kiáll az atom mellett

amerika, london, párizs

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szerint a cseh kormány támogatja az új atomenergiablokkok építését.

A migránsgyerekek nem engedik kiürülni Calais-t

A migránsgyerekek nem engedik kiürülni Calais-t

amerika, london, párizs

Azután kezdtek ismét özönleni a gyerekek a kikötővárosba, hogy a brit hatóságok bejelentették, átvesznek háromezer kísérő nélküli kiskorút.

Az USA és Oroszország együttműködése nélkül az EU életképtelen

Az Egyesült Államok és Oroszország együttműködése nélkül nem oldhatók meg az Európát fenyegető biztonsági kihívások - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsának konferenciáján elhangzott felszólalásában.

Ez Trumpék legújabb terve

Ez Trumpék legújabb terve

amerika, london, párizs

Kedden nyilvánosságra hozta az amerikai belbiztonsági miniszter az illegális bevándorlókra vonatkozó szabályokat szigorító új irányelveket. Ezek segítségével gyorsítanák fel az Egyesült Államokban illegálisan tartózkodók kitoloncolását.

Trump: az antiszemitizmus borzalmas és meg kell állítani

Trump: az antiszemitizmus borzalmas és meg kell állítani

amerika, london, párizs

Az amerikai elnök azután beszélt, hogy újabb zsidó kulturális központokat kellett kiüríteni bombafenyegetés miatt.

Hatalmas csapás érte a Hír TV-t!

Simicska tv-jénél konkrétan egy egész stáb mondott fel.

Szijjártó kiment New Yorkba és hazahozott 400 új munkahelyet

Szijjártó kiment New Yorkba és hazahozott 400 új munkahelyet

közeleg a tél

Újabb munkahelyteremtő beruházásokban állapodott meg amerikai vállalatok vezetőivel Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban.

Szicília piskóta ahhoz képest, ahogy Botka irányítja Szegedet

Szicília piskóta ahhoz képest, ahogy Botka irányítja Szegedet

közeleg a tél

A szegedi városháza és a hatalmi ágak szétválasztásának esete.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére