Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a Lázadókhoz!”
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Németország választójogot adna a migránsoknak

2017. február 16. 22:08

BERLIN, 22:08

Aydan Özoguz, a német kormány migrációért felelős megbízottja, a kancellária államtitkára részleges választójogot adna a nem honosított bevándorlóknak.

Egy olyan 50 oldalas koncepciót dolgozott ki a Friedrich Ebert Alapítvány, ami könnyebbé tenné a nem EU-s országokból származó bevándorlóknak a letelepedést, valamint nagyobb hozzáférést biztosítana számukra a politikai rendszerhez és a munkaerőpiachoz.

A dokumentum szerint Németországnak szembe kell néznie azzal, hogy a bevándorlók országa lett, mint az USA. Arra sürgeti az embereket, hogy a migrációra normális dologként tekintsenek, mivel az a globalizált világ elkerülhetetlen velejárója.

A szerzők arra ösztönzik a német kormányt, hogy a nem EU-s országokból származó bevándorlóknak adjanak szavazati jogot a helyi választásokon.

"Azoknak az embereknek, akik hosszabb ideje Németországban élnek, biztosítani kell a lehetőséget, hogy részt vehessenek a demokratikus döntéshozási folyamatokban, hiszen ez a demokrácia legfőbb alapelve" – áll a tanulmányban.

Fotó: AFP
A szerzők szerint a migránsoknak nemcsak a helyi választásokon, hanem az népszavazáson is szavazati jogot kell biztosítani, mert a népszavazás közvetett módon befolyásolja az életüket, amiről jogukban áll dönteni.

"Akkor tudunk harmonikusan együtt élni, ha a társadalom összes tagjának lehetősége lesz arra, hogy részt vegyen a német politikában, valamint a gazdasági és kulturális életben" – mondta Aydan Özoguz, amikor ismertette a koncepciót.

A török felmenőkkel rendelkező Özoguz szerint, csökkenteni kellene az előírt németországi tartózkodásnak az időtartamát, amivel könnyebbé tehetnék a honosítást továbbá biztosítaná a jogot a kettős állampolgárságra is. A jelenleg hatályos jogszabály szerint a bevándorlók akkor kérelmezhetik a német állampolgárságot, ha 8 éve az országban élnek, beszélnek németül, büntetlen előéletűek és stabil jövedelmük van. Az mostani koncepció alapján viszont 5 év németországi tartózkodás után be lehetne adni a német állampolgárság iránti igényt.

Azoknak, akiknek elutasították a menekültkérelmét, de még joguk van arra, hogy Németországban tartózkodjanak – mivel a hazájukat veszélyesnek ítélik meg, és ezért nem toloncolják vissza őket származási országukba – egyfajta "valós lehetőséget biztosítanának" arra, hogy Németországban maradjanak, azaz biztosítanák számukra a megfelelő körülményeket.

Fotó: AFP

Az aktivista szervezeteknek lehetőséget adnának arra, hogy a migránsok peres aktáiba betekintést nyerhessenek, hogy ellenőrizhessék, hogy a bírók nem voltak igazságtalanok ítélethozatalkor azért, mert a tettes egy migráns volt. A munkaadónak pedig egyfajta "etnikai vakságnak" nevezett folyamatot kellene alkalmazniuk, amikor új munkavállaló felvételét tervezik.

Ez az első olyan tervezet, aminek kidolgozásakor bevonták azokat a személyeket is, akikről a dokumentum szól, azaz a migránsok is részt vettek a koncepció kialakításában.

Reakciók

A CDU egyik parlamenti képviselője, Cemile Giousouf szerint a jelentés inkább csak egy képzelgés, ahelyett, hogy egyfajta valós iránymutatás lenne.

Az AfD vezetője, Frauke Petry meggondolatlannak nevezte azt az ötletet, hogy a migránsoknak választójogot adjanak. Hozzátette, hogy Aydan Özoguz egy kézcsapással millió új szavazót teremtene, amit természetesen nem tart helyesnek. Szerinte egy embernek ki kell érdemelni a polgári jogokat, nem csak ajándékba kell, hogy kapja őket. Hangsúlyozta, hogy Özoguz ezzel visszafordíthatatlanná akarja tenni az eddig is kontrollálatlan migrációs hullámot, ahelyett, hogy visszaküldené származási országukba azokat az illegális bevándorlókat, akiknek nincs joguk az országban tartózkodni. Azt várják, hogy piros szőnyeget terítsünk le nekik, adjunk szavazati jogot és német útlevelet – tette hozzá Frauke Petry.

Németországba csak 2015-ben körülbelül 900 ezer migráns érkezett.

(Epoch Times, Welt)

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
Csehország kiáll az atom mellett

Csehország kiáll az atom mellett

amerika, london, párizs

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szerint a cseh kormány támogatja az új atomenergiablokkok építését.

A migránsgyerekek nem engedik kiürülni Calais-t

A migránsgyerekek nem engedik kiürülni Calais-t

amerika, london, párizs

Azután kezdtek ismét özönleni a gyerekek a kikötővárosba, hogy a brit hatóságok bejelentették, átvesznek háromezer kísérő nélküli kiskorút.

Az USA és Oroszország együttműködése nélkül az EU életképtelen

Az Egyesült Államok és Oroszország együttműködése nélkül nem oldhatók meg az Európát fenyegető biztonsági kihívások - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsának konferenciáján elhangzott felszólalásában.

Ez Trumpék legújabb terve

Ez Trumpék legújabb terve

amerika, london, párizs

Kedden nyilvánosságra hozta az amerikai belbiztonsági miniszter az illegális bevándorlókra vonatkozó szabályokat szigorító új irányelveket. Ezek segítségével gyorsítanák fel az Egyesült Államokban illegálisan tartózkodók kitoloncolását.

Trump: az antiszemitizmus borzalmas és meg kell állítani

Trump: az antiszemitizmus borzalmas és meg kell állítani

amerika, london, párizs

Az amerikai elnök azután beszélt, hogy újabb zsidó kulturális központokat kellett kiüríteni bombafenyegetés miatt.

Hatalmas csapás érte a Hír TV-t!

Simicska tv-jénél konkrétan egy egész stáb mondott fel.

Szijjártó kiment New Yorkba és hazahozott 400 új munkahelyet

Szijjártó kiment New Yorkba és hazahozott 400 új munkahelyet

közeleg a tél

Újabb munkahelyteremtő beruházásokban állapodott meg amerikai vállalatok vezetőivel Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban.

Szicília piskóta ahhoz képest, ahogy Botka irányítja Szegedet

Szicília piskóta ahhoz képest, ahogy Botka irányítja Szegedet

közeleg a tél

A szegedi városháza és a hatalmi ágak szétválasztásának esete.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére