Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a Lázadókhoz!”
piszkostizenkettő
 
 
 
 

Legyünk bátran nacionalisták!

Megadja Gábor

2017. február 15. 14:58

Az unió vezetői idealista marketingszöveggel akarják eladni nekünk, hogy a status quo a létező világok legjobbika mindörökkön örökké.

Úgy szól a dal, hogy minden jót az Európai Uniónak köszönhetünk – demokráciát, békét, jólétet –, és minden rosszat a nacionalizmusnak. Állítólag utóbbi volt a felelős a világháborúért is, továbbá a nácik legalábbis félig nacionalisták voltak (félig meg szocialisták, sebaj). Így a szebb napokat látott Unió tehetségtelen kihívásokkal küzdő vezetői és nyomukban a haladó média azt harsogja: vagy Unió vagy brutális háborúba torkolló nacionalizmus, harmadik út nincs.

Ezért követi párás tekintet és izgalmi állapot Frans Timmermans kiemelkedő európai gondolkodó és államférfi megfejtését Európa jelenéről és jövőjéről.

Ez a kivételes ember legutóbb akkor emelkedett ki a masszából, amikor a melegházasság általános bevezetését javasolta – épp akkor, amikor a Szír Tudományos Akadémia rendes tagjai százezrével érkeztek az Unió határához.

Minden nemzetnek saját mitológiája van. Az EU persze nem nemzet, kicsit billeg is a megható mítosza.

Az Unió tényleg egyedi alkotás, csakhogy korántsem a közös, értékelvű elkötelezettség a békéért hozta létre, hanem kőkemény nemzeti érdekek.

Az „egyesült Európa” ötlete közvetlenül a háború után nemigen csengett jól, mert túl sokak gondoltak mondjuk Albert Speerre – így az alkotóknak eszükbe sem jutott ezzel riogatni a kedves európai polgárokat.

Bármikor kerüljön is elő a „nacionalizmus” kifejezés, tüstént melléteszik bábának Hitlert, és az kicsit sem zavarja a haladókat, hogy ha valaki, akkor Hitler pont egyesült és egységes Európát akart. Nyomta a full-time Európát.

Talán senki sem gondolkodott annyira európai egységben, mint ő. Természetesen ő sem önérdek nélkül, hiszen egy német vezetésű Európáról elmélkedett. A mostaniak talán nem ebben gondolkodnak, de épp a szemünk előtt jött létre, és erősödik most is egy de facto német vezetésű Európa. Minden hasonlóság a véletlen műve természetesen. Arról nem is beszélve, hogy Hitler fő ellenlábasai nagyon is konzervatív, sőt nacionalista vezetők voltak (de Gaulle, Churchill).

Az Unió tehát kőkemény nemzeti érdekek összhatásaként, a nagyon is hagyományos nemzeti félelmek révén jött létre. Itt volt például rögtön az, hogy a franciáknak tele volt a gatyája a németektől – hiába fejezték be a háborút a győztesek oldalán, mégis vesztettek. Ezért meg kellett oldani valahogy, hogy politikailag gyengén tartsák Németországot (ebben igencsak rászorultak az angolszász segítségre), viszont a nyersanyagaihoz hozzáférjenek. Ezer meg egy ilyen tényező volt, ennyiben még az is mondható, hogy „véletlenek” sorozata hozta létre az EU-t, egy csomó nem szándékolt következmény.

Minden ember vágyik valami utópikusra, talán ezért is vagyunk hajlamosak bevenni a marketingszöveget. A jó szerencsém egyszer egy olyan beszélgetésbe vezetett, ahol arról volt szó, hogy mennyire kivirágzott a „demokráciadiskurzus” Magyarországon a háború után.

Naná.

Csak a legfontosabb tényezőt felejtettük el: itt voltak a megszálló szovjetek. A demokráciázás leginkább arra szolgált, hogy mindenki mentse a menthetőt – leginkább a saját hátsóját. A mai nyugati nagyhatalmak esetében is fontosabb néhány tényező annál, mint hogy mennyire hisz a korlátozott hatalomban, demokráciában, emberi jogokban, hasonlókban – pl. hogy a háborút a győztesek oldalán fejezte-e be, vagy, hogy van-e atomfegyvere.

Fontos a retorikai generálszósz, csak jó ha tudjuk, hogy akiknek van hatalmuk, általában nem a méloszi dialógus (egyik) tanulsága alapján gyakorolják azt.

Ami pedig a „nacionalista” jelzőt illeti: van egy finomított változata, élesen megkülönböztetve az előzőtől, ez lenne a „patrióta”. Ezzel jelzi használója, hogy ő domesztikált, szalonképes. Ez bizonyosan nem idegesíti a szalon népét, csakhogy ez nem a nacionalista jelző használata elleni, hanem a használat melletti érv. Ráadásul bármennyire is határolja el magát egy jobboldali, konzervatív a „nacionalista” jelzőtől, úgyis egy lépésre lesz Hitlertől a haladók szemében. Mindig. Így tehát egyszerűbb és szórakoztatóbb is egyből nacionalistának lenni.

És hogy a legfontosabb ne maradjon ki, a nemzetnek – közös kultúra, nyelv, hagyomány, terület, bármi egyéb – van egy nagyon fontos előnye az elképzelt My Little Pony-világgal szemben.

Például rögtön az, hogy az előbbi legalább létezik.

OLVASTAD MÁR?

piszkostizenkettő
 
 
 
 
Csehország kiáll az atom mellett

Csehország kiáll az atom mellett

amerika, london, párizs

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szerint a cseh kormány támogatja az új atomenergiablokkok építését.

A migránsgyerekek nem engedik kiürülni Calais-t

A migránsgyerekek nem engedik kiürülni Calais-t

amerika, london, párizs

Azután kezdtek ismét özönleni a gyerekek a kikötővárosba, hogy a brit hatóságok bejelentették, átvesznek háromezer kísérő nélküli kiskorút.

Az USA és Oroszország együttműködése nélkül az EU életképtelen

Az Egyesült Államok és Oroszország együttműködése nélkül nem oldhatók meg az Európát fenyegető biztonsági kihívások - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsának konferenciáján elhangzott felszólalásában.

Ez Trumpék legújabb terve

Ez Trumpék legújabb terve

amerika, london, párizs

Kedden nyilvánosságra hozta az amerikai belbiztonsági miniszter az illegális bevándorlókra vonatkozó szabályokat szigorító új irányelveket. Ezek segítségével gyorsítanák fel az Egyesült Államokban illegálisan tartózkodók kitoloncolását.

Trump: az antiszemitizmus borzalmas és meg kell állítani

Trump: az antiszemitizmus borzalmas és meg kell állítani

amerika, london, párizs

Az amerikai elnök azután beszélt, hogy újabb zsidó kulturális központokat kellett kiüríteni bombafenyegetés miatt.

Hatalmas csapás érte a Hír TV-t!

Simicska tv-jénél konkrétan egy egész stáb mondott fel.

Szijjártó kiment New Yorkba és hazahozott 400 új munkahelyet

Szijjártó kiment New Yorkba és hazahozott 400 új munkahelyet

közeleg a tél

Újabb munkahelyteremtő beruházásokban állapodott meg amerikai vállalatok vezetőivel Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban.

Szicília piskóta ahhoz képest, ahogy Botka irányítja Szegedet

Szicília piskóta ahhoz képest, ahogy Botka irányítja Szegedet

közeleg a tél

A szegedi városháza és a hatalmi ágak szétválasztásának esete.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére