Ugrás a tartalomhoz
" Csatlakozz a Lázadókhoz!”
amerika, london, párizs
 
 
 
 

Fogy a magyar, de a román is

2017. január 11. 17:58

A decemberi romániai választás az RMDSZ sikere mellett arra is bizonyítékot szolgáltatott, hogy az erdélyi magyarság számaránya az elmúlt években nem csökkent jelentősen Romániában. A kivándorlás és egyéb okok miatt persze az erdélyi magyarok közösségeit is sújtja a népességfogyás, azonban ennek mértéke kicsivel elmarad a románságétól, akik milliószám költöztek külföldre azért, hogy munkát vállaljanak.

Az RMDSZ a szenátusban a szavazatok 6,24 százalékával kilenc, a képviselőházban pedig a szavazatok 6,18 százalékával 21 mandátumot szerzett. Az RMDSZ-re leadott szavazatok aránya megközelítően azonos lett a magyarság 6,5 százalékos romániai számarányával.

Ez az erdélyi magyarság vonatkozásában jó hír, különösen ha azt nézzük, hogy általánosságban véve Romániában és Erdély teljes területén is jelentős népességfogyás történt az elmúlt években.

A 2016. decemberi romániai választás eredménye megerősíti az 1992-es népszámlálás adatsoraival összehasonlítható legutóbbi népszámlálási adatokat is, amelyek összegzése szerint az erdélyi magyarság csökkenése kicsivel alacsonyabb mértékű, mint ami a románság körében jellemző.

Az 1992 és 2012 közötti időszakra vonatkozóan rendelkezésre álló népesedési adatsorok alapján a legrosszabb helyzetű két erdélyi megye, Hunyad (Hu) és Brassó (Br) lakossága húsz év alatt 157, illetve 138 ezer fővel csökkent. Ez azt jelenti, hogy a teljes lakosság 28, illetve 21 százalékkal lett kevesebb. Krassó-Szörény (K-Sz) megyénél a 2012-re bekövetkezett 102 ezer fős csökkenés az 1992-es teljes népességének a 27%-át teszi ki. Ez az egyetlen megye, ahol a cigányság száma is csökkent. Mivel ebben a három megyében magas a románok aránya, így értelemszerűen a számuk is igen magas a népességfogyás tekintetében.

Hunyadban 134 ezerrel, Brassóban 111 ezerrel, Krassó-Szörény megyében pedig 81 ezerrel lettek kevesebben. Brassó városának lakossága 70 ezer fővel csökkent az elmúlt 20 év alatt. Komoly csökkenés történt Fehér (Fe), Bihar (Bi) és Arad (Ar) megyében is. Fehér esetében a 87 ezer fős népességcsökkenés az 1992-es népesség 21%-át teszi ki. Arad és Bihar megyében 16, illetve 14%-os volt az adott időszakban a népességfogyás. A két kiemelkedően magyar többségű megyében Hargitában (Ha) és Kovásznában (Ko) csak 12%-kal csökkent a népesség. Az adatok alapján az össznépesség arányához képest a románság a magyaroknál nagyobb arányban részesül a népességfogyásból. A románok aránya így Hargitában 1, Kovásznában másfél százalékkal csökkent 2012-re.

A folyamatos és nagyarányú elvándorlás miatt Románia demográfiailag minden eddiginél sötétebb jövő elé néz. A jelenlegi trendek mellett a legoptimistább demográfiai forgatókönyv szerint is 5,6 millió fővel, rosszabb esetben 7,4 millió fővel csökkenthet Románia lakossága 2060-ig.

A román statisztikai intézet 2016. január 1-jén közzétett összesítése alapján 19 millió 870 ezer lakos él Romániában, ami 75 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. Románia lakosságszáma 1990-ben volt a csúcson 23,2 millió fővel. Romániából az ország uniós csatlakozása – 2007 – óta vendégmunkások milliói költöztek Nyugatra, elsősorban Olaszországba és Spanyolországba, ami nagyjából 15-20 százalékos népességfogyást eredményezett az országban.

OLVASTAD MÁR?

amerika, london, párizs
 
 
 
 
Meghosszabbították a nyomozást a KGBéla-ügyben

Meghosszabbították a nyomozást a KGBéla-ügyben

közeleg a tél

Három hónappal meghosszabbították a jobbikos EP-képviselő, Kovács Béla kémkedési ügyében a nyomozás határidejét.

FKF-ügy: hiába a sivalkodás, jogi alapon váltak meg a négy szakszervezeti vezetőtől

FKF-ügy: hiába a sivalkodás, jogi alapon váltak meg a négy szakszervezeti vezetőtől

közeleg a tél

Jogellenes volt a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt.-nél működő szakszervezet titkárának, valamint a három szakszervezeti koordinátornak a munkaviszonya, ezt szüntették meg egy "szigorúan jogi alapon" meghozott döntéssel - mondta keddi budapesti sajtótájékoztatóján a társaság vezérigazgatója.

Snowden még évekig Oroszországban maradhat

Több évvel meghosszabbította Oroszország Edward Snowden tartózkodási engedélyét - tudatta az orosz külügyminisztérium szóvivője.

Reggel 7:59

Reggel 7:59

7:59

Megválasztották Martin Schulz utódját; meghosszabbították a nyomozást a Jobbik politikusának ügyében; az OLAF észrevételei szinte egytől egyig a Demszky-érához köthetők.

Kevesebb Heti Hetessel mérgez idén az RTL

Az RTL Klub úgy döntött, hogy 18 év után szinte megszünteti a Heti Hetest. Idén ugyanis csak 16 részt készítenek a 40 helyett.

Halálosan megfenyegették a demokraták a Trump beiktatására meghívott énekesnőt

Halálosan megfenyegették a demokraták a Trump beiktatására meghívott énekesnőt

amerika, london, párizs

Jennifer Holliday énekesnő elvállalta, hogy fellép Donald Trump megválasztott amerikai elnök pénteki beiktatási ünnepségén, aztán ezt váratlanul lemondta. Kedden egy televíziós műsorban felfedte a "műsorváltozás" okát: halálos fenyegetéseket kapott.

Az OLAF észrevételek egy kivétellel mind a szocikhoz köthetőek

Az OLAF észrevételek egy kivétellel mind a szocikhoz köthetőek

közeleg a tél

Mintegy nyolcvan észrevételt tett a 4-es metró beruházásáról szóló jelentésében az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF), egy kivételével valamennyi a 2005-2009 közötti időszakra vonatkozik - közölte Budapest főpolgármestere kedden az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Obama csaknem 30 évet elengedett a WikiLeaksnek szivárogtató Manning büntetéséből

Obama csaknem 30 évet elengedett a WikiLeaksnek szivárogtató Manning büntetéséből

amerika, london, párizs

A leköszönő amerikai elnök, Barack Obama 29 évet elengedett a 35 év börtönre ítélt, a WikiLeaksnek szivárogtató Chelsea Manning büntetéséből, aki ennek köszönhetően már májusban szabadulhat.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére