Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A hosszú élet titka: olívaolaj és egészséges mennyiségû szénhidrát

Horváth József György

2016.07.06. 21:58

Egy kutatás szerint a telített zsírok fogyasztása a halálozás kockázatának növekedésével függ össze.

A Harvard Egyetem közegészségügyi karának tanulmánya, melyet a JAMA Internal Medicine ismertetett, 126 ezer embert követett nyomon három évtizeden át, hogy értékelje az étrend egészségre és élettartamra gyakorolt hatását. A kutatók szerint munkájuk az eddigi legrészletesebb és legerőteljesebb vizsgálat, amelyet a különböző zsírtípusokemberi szervezetre gyakorolt hatásairól végeztek.

Eredményeik ellentmondanak az Országos Elhízásfórum (National Obesity Forum) májusban közölt tanulmányának, amely szerint több zsírt és kevesebb szénhidrátot kellene ennünk.

A kutatás szerint az úgynevezett transzzsírok és telített zsírok, köztük a vaj és a vörös húsok fogyasztása, magasabb halálozási aránnyal függ össze, mintha ugyanennyi kalóriát szénhidrátokból vinne be szervezetébe az ember.

A kutatás megállapította, hogy a halálozási arány 11-19 százalékkal csökkenthető, ha a telített zsírokat telítetlennel helyettesítjük, vagyis például vaj és disznózsír helyett olíva-, szója- vagy repceolajat használnánk. Ha a telített zsírokból származó kalóriáknak csak öt százalékát - nagyjából 15 grammot - helyettesítenénk többszörösen telítetlen zsírokkal, az a korai halálozás kockázatának 27 százalékos csökkenését okozná.

Nemcsak a szív- és érrendszeri betegségek, valamit a rák kockázata csökkent, de az idegrendszeri kóroké - az Alzheimer- és a Parkinson-kóré - és a tüdőproblémáké is, ha azoknak az adatait vették alapul, akik továbbra is telített zsírokat fogyasztottak.

Reflektálva a korábbi kutatásra kifejtették, hogy a szénhidrátok a telített zsírokkal szembeni preferálása szintén csökkenti a halálozási arányt, ám jóval kisebb mértékben.

A kutatásban részt vevő 126 233 ember kettő-négy évente válaszolt étrendi, életmódbeli és egészségügyi kérdésekre átlagosan három évtizeden át, ezalatt 33 304-en haltak meg közülük.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére